Thalassa

Markus Dernjatin

Olen kolme vuosikymmentä akvaattisten aiheiden parissa työskennellyt biologi ja vesiaihesuunnittelija – kiinnostus vesistöihin on aina ollut tärkeä osa elämääni, johon sukeltaminen ja meri- ja ympäristöbiologian opinnot ovat tuoneet lisää ulottuvuutta. Yli kaksikymmentä vuotta yleisöakvaario-intendenttinä ja laaja kokemus eläintarha-alalta antavat lisävarmuutta haastaviinkin projekteihin.

Perustin Thalassa Oy:n vuosituhannen vaihteessa – ensimmäiset työt liittyivät tuolloin sukeltaen tehtävään tutkimukseen ja yva-prosesseihin sekä lukuisten akvaarionäyttelyiden ja niiden tekniikan ja opasteiden suunnitteluun. Sen jälkeen on tapahtunut paljon lisää.

Maailman meriä olen päässyt katsomaan, usein kameran etsimen läpi, sukellus- ja luontomatkanjohtajan roolissa. Näin myös menneiden vuosikymmenten huolestuttavat muutokset vesiluonnon tilassa on nähty ja koettu. Myös akvaariot ja akvaarioharrastus on muuttunut ympäröivän maailman mukana: onneksi eläinten hyvinvointi, eettiset arvot ja energiatehokkuus ovat yhä suuremmassa roolissa.

Vaikka kiinnostukseni perusta vesiaiheisiin on aina ollut enemmän biologinen kuin tekninen, olen nauttinut niistä sadoista projekteista – yksittäisistä altaista tai suuremmista kokonaisuuksista – joihin olen saanut osallistua joko suunnittelijana tai rakentajana, mieluiten tietysti molempina.