– Julkaistu 5.2.2018

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_glases_01

Akvaarion lasit

Lasit ovat paikoillaan, samoin akvaarion ulkoverhoilun alle jäävät mustat akustiikkapaneelit.

Vuodevaihteessa 2017–2018 Uuden lastensairaalan akvaarioprojektin aulatilan rakennelma näyttää ensi kertaa akvaariolta. Lasit on saatu tukevasti paikoilleen ja altaan ympäristön ulkoverhoilu on aloitettu. Annetaan kuitenkin silikonien kuivahtaa rauhassa ja palataan hetkeksi tätä edeltäneisiin työvaiheisiin.

Lasikuidulla vesitiiviiksi

Lasikuidutus eli laminointi tarkoittaa allasrungon sisäpintojen vesieristämistä lujitemuovikerroksella. Muovi on tässä tapauksessa akvaarion asukkaille turvalliseksi todettua SP-106 kaksikomponenttiepoksihartsia (ks. Kevra) ja lujitteena käytetään punottua 300g/m² lasikuitumattoa. Epoksihartsi on ennen kovettumistaan hieman viskoosia nestettä, mutta sitä on mahdollista jatkaa piituhkalla tai mikropalloilla tahnamaiseksi, jolloin se soveltuu hyvin akvaarion sisäkulmien pyöristämiseen (helpottaa lasikuitumaton asettumista) ja ruuvinreikien tai vastaavien paklaamiseen.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_fibering

Epoksihartsi

SP-106 epoksihartsi ja hidas kovetin soveltuvat hyvin akvaariohommiin.

Valmisteluvaihe

Työvaihe valmisteltiin huolellisesti, sillä akvaarion laminointi kannattaa tehdä yhdellä kertaa. Tällä kertaa hankintalistalla oli mm. laatikollinen moharteloja, telavarsia, pensseleitä, suojahanskoja ja muita suojavarusteita, tyhjiä karkkirasioita, puisia sekoitustikkuja, käsipyyhkeitä, rättejä ja asetonia. Lisäksi tarvitaan tarkka grammavaaka, yhdet tai kahdet hyvät sakset ja mikäli mahdollista, kunnon lasikuituleikkuri. Ja reilusti eväitä, koska työn alettua se jatkuisi yhtä soitttoa koko päivän. Lopuksi lasikuitumatot leikattiin vielä sopivan kokoisiksi paloiksi.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_fibering_02

Lasikuitukangas

Punottua lasikuitukangasta sopivan kokoisiin paloihin leikattuna odottamassa laminoinnin alkamista.

Sekoituspiste kuntoon

Epoksihartsi on kaksikomponenttista: toinen osa muodostuu kovettimesta, joka tässä työssä oli mallia ”hidas”, mahdollistaen noin 30 minuuutin työskentelyajan ennen hartsin liiallista jähmettymistä. Laminointityö onkin jatkuvaa hartsin sekoittamista. Sekoituspiste valmisteltiin hyvin ja lapulle kirjattiin valmiit hartsi-kovetin grammasuhteet sekoittajan elämää helpottamaan. Hartsin kuumenemis- ja kovettumisominaisuuksista johtuen kerralla voi tehdä korkeintaan muutaman sadan gramman eriä!

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_fibering_03

Ensimmäinen lasikuitukerros

Ensimmäinen kerros on telattu paikoilleen. Vaneripinta kuultaa alkuvaiheessa märän lasikuitumaton läpi.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_fibering_01

Seuraavat vaiheet

Myöhemmissä lasikuitukerroksissa käytettiin mustaksi värjättyä hartsia.

Laminointivaihe

Allasrunko ja sen ympäristö puhdistettiin vielä kertaalleen huolellisesti, jonka jälkeen pääsimme aloittamaan noin kymmentuntisen operaation. Lasikuitukangasta laminoitiin altaan pintoihin lopulta 3 – 6 kerrosta, paikasta riippuen. Ensin tehtiin pystyseinät ja viimeiseksi pohja. Suurille pystypinnoille kangaskerroksia tarvittiin hieman vähemmän, ja johtuen mattojen lomittumisesta tuli kulmiin runsaasti kerroksia ja siten vahvuutta. Pohjalle tuppaa valumaan hieman ylimääräistä hartsia seiniltä, joten siitä tulee yleensä paksuin. Viimeisiin hartsieriin lisättiin mustaa väripigmenttiä.

Siistiminen ja lämpökäsittely

Laminoinnin jälkeisenä päivänä käytiin siistimässä ja hiomassa altaan reunat. Tämä vaihe on syytä tehdä varovasti ja edelleen hyvillä suojavarustella: lasikuitupiikit ovat ikäviä ja epoksihartsin hiontapöly on terveydelle haitallista. Siistimisen jälkeen tehtiin vielä lasikuidun täydellisen kovettumisen kannalta hyödyllinen lämpökäsittely asentamalla suojatun allasrungon sisälle lämpöpuhallin muutamaksi vuorokaudeksi (tavoitelämpötila noin +40 ºC).

Akvaarion lasit

Akvaarion lasit eli ikkunat tilattiin jo pari kuukautta ennen lasikuitutyön valmistumista. Mitoituksessa ja vahvuuksien mietinnässä sain apua Helsingin Lasimarkkinoinnin Jaskalta, jolla on runsaasti kokemusta isoista akvaariolaseista.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_glase_installation

Mahtava tiimi

Helsingin lasimarkkinoinnin tiimi saapui työmaalle varmistelemaan painavien lasien sujuvan siirtely ahtaissa tiloissa.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_glases_04

Tuhtia tavaraa

Kolmikertainen laminoitu Optiwhite-ikkuna.

Kolme isoa ikkunaa ovat Jaakko-tuotteen valmistamat ja ne on laminoitu kolmikertaisesta Optiwhite-lasista. Vahvuutta niillä on noin 35 mm ja yhteispainoa noin 500 kiloa. Suuria lasi-ikkunoita käsiteltäessä on tärkeää, että lasien reunat on huolella hiottu. Tämä vähentää lasien rikkoutumisvaaraa niiden siirtely- ja asennusvaiheessa.

Ikkunoiden asemointi

Laminoitu allasrunko odotti ikkunoitaan. Lasit siirrettiin viileästä varastosta altaan vierelle ja niiden annettiin lämmetä parin vuorokauden ajan. Lasit ja akvaarion sisäpinnat puhdistettiin huollisesti asetonilla ja pohjalle ja kehysten sisäpintoihin asennettiin pienet kumista tehdyt tuet joita vasten lasit voitiin asentaa tarkasti oikeille paikoilleen. Viisi vahvaa miestä ja neljä paria imukuppeja tarvittiin suurimman ikkunan pujottamiseen akvaarion sisälle. Ikkunat pöngättiin lopullisiin asemiin ja allasrungon ja ikkunoiden välisten saumojen tiivistäminen voitiin aloittaa.

Silikonisaumaus

Noin sata tuubia mustaa akvaariokäyttöön soveltuvaa silikonia, kompressori, paineilmakäyttöinen silikonipuristin ja erilaisia kumilastoja oli varattu saumausvaihetta varten. Etenimme ikkuna kerrallaan: lasin ja kehyksen välinen tila täytettiin ensin ulkopuolelta toisen tarkkaillessa sauman täyttymistä altaan sisäpuolelta. Seuraavaksi täytettiin sisäpuolelta puutteellisesti täyttyneet alueet ja lopuksi ennen silikonin nahkoittumista saumat siloiteltiin lastalla. Saumojen huolellinen muotoilu tässä vaiheessa säästää merkittävästi aikaa ja vaivaa myöhemmin, kun ylimääräiset silikonit pitää poistaa terällä lasipinnoista.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_glases_02

Vauhti päällä

Myös saumaus pitää tehdä rivakasti, jotta silikoni ei ehdi nahkoittua liiaksi ennen tasoittelua kumilastalla.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_glases_03

Hyvin etenee

Saumausvaiheessa myös akvaarion sisälle kannattaa laittaa taskulampulla varustettu tarkkailija.

Thalassa_AD_the_big_reef_tank_design_01

Paneelit paikoilleen

Upeiden kullanväristen alumiinipaneelien asennus on alkanut.

Silikonisaumat saavat nyt kuivua rauhassa ainakin 5 – 6 viikkoa ennen altaan koeponnistusta. Välivaiheita toki riittää: seuraavassa blogissa asennamme akvaarion sisustuselementtejä, mm. 2,5 metrisen keraamisen korallitaustan, sekä rakennamme kiertovesipumppujen putkituksen.

Palataan taas!