– Julkaistu 22.4.2018

Akvaariorunko on valmis, joten siirrymme seuraavaan vaiheeseen: vuorossa on akvaarion sisustaminen ja vedenkiertotekniikaan liittyviä putkitöitä. Kerromme tässä blogissa kuinka Uuden lastensairaalan akvaarion keraamiset taustasomisteet kiinnitetään paikoilleen, isojen kiertovesipumppujen putkistot ja ylivuoto asennetaan sekä elävät kivet sommitellaan niitä varten koottuihin tukitelineisiin. Seuraavassa blogissa asennetaan sitten loputkin tekniset laitteet ja akvaario täytetään vedellä.

Keraaminen taustaelementti ratkaisi teemoituksen

Akvaarion pisimmän ja suhteellisen korkean takaseinän teemoitukseen luonnollinen ratkaisu oli Korallenweltin mittatilauksena toimittama keraaminen korallitaustaelementti. Tilaa säästävien elementtien etuna on, että niiden taakse ei pääse kertymään akvaarion toimintaa haittaavaa lietettä.

Keraamiset taustat

Korallenweltin taustaelementti on valmistettu meriakvaarion herkkien asukkaiden kannalta turvallisesta keraamisesta materiaalista.

Neliosainen, yhteensä 2,5 metriä pitkä elementti kiinnitettiin silikonilla ja välisaumat kitattiin lähetyksen mukana tulleella valkoisella erikoislaastilla. Suhteellisen painavien elementtien alle laitettiin varmuuden vuoksi muutama silikoniletkunpätkä pehmusteeksi.

Taustaelementtien kiinnitys

Keraamiset taustaelementit ovat sen verran painavia, että niiden alle laitettiin pehmusteeksi ja akvaarion pohjan suojaksi silikoniletkunpätkiä. Taustaelementit kiinnitettiin silikonilla allasrunkoon.

Yksi elementti sijoitettiin akvaarion ikkunattomaan päätyyn, ja kolme pitkälle takaseinustalle siten, että seuraavassa vaiheessa asennettavien Abyzz-kiertovesipumppujen imuputkistoille jäi noin puolen metrin tila. Myöhemmin nämä putkistot ja akvaarion muut paljaat pinnat teemoitetaan elävillä kivillä.

Vedenkierto kuntoon

Vaihteleva veden virtaus on riutta-akvaarion eliöiden hyvinvoinnin ja altaan biologisen tasapainon kannalta oleellinen. Vedenkierron ytimen muodostaa kaksi hiljaista ja energiatehokasta Abyzz A200 -pumppua sekä ACS-ohjainyksikkö. Jälkimmäinen säätelee pumppujen tehoa jäljitellen mm. luonnollisia virtauksia ja aallokkoa sekä rauhoittaen veden liikettä yön ajaksi. Yhteispumppausteho näillä kahdella on hieman alle 30 m³/h

Abyzz-kiertovesipumput

Kiertovesipumppujen huolellinen ennakkotuenta helpottaa asennusta ja vähentää vuotojen riskiä.

Pumput asennettiin akvaarion alle. Ne kiinnitettiin kuitenkin ensin erillisille alustoille, jotta pumppujen kierreliitokset saatiin kunnolla tuettua – pitkät ja painavat linjastot rasittavat helposti liittimien O-renkaita aiheuttaen vuotoja. Imupuolen linjastojen halkaisija on 63 mm. Toinen pumppu imee veden noin 50 cm ja toinen noin 80 cm syvyydeltä akvaariosta. Paine- eli paluuvesipuolen linjastojen alkupäät ovat halkaisijaltaan 40 mm, mutta molemmat haarautuvat lopulta kahteen 32 mm linjastoon. Paluuvesipisteitä on siten yhteensä neljä eri puolilla allasta.

Putkilinjastot

Kiertovesipumppujen putkitus pitää asentaa suoraan ja tukea riittävästi, koska painavat putkilinjastot aiheuttavat helposti vuotoja liittimien ja venttiilien kohdalla.

Lisää veden liikettä saadaan kolmella akvaarion teemoituksen sekaan myöhemmin asennettavalla stream-tyyppisellä pumpulla. Niiden teho vaihtelee 10 – 20 m³/h välillä. Lisäksi ala-altaan vedenkierrosta vastaavat kaksi Eheim 1263 -pumppua siirtävät yhteensä noin 6 m³/h. Näin ollen akvaarion kokonaisvedenkierto on luokkaa 65 – 95 m³/h.

Akvaarion toiminnallisuutta: turvallinen ylivuoto

Akvaarion ja ala-altaan välinen vedenkierto tapahtuu ylivuotoputken kautta, jonka yläreuna määrää myös akvaarion vedenpinnan korkeuden. Kaksi nostopumppua pumppaa vettä jatkuvasti ala-altaasta ylös, ja vesi palaa ylivuotoputken kautta takaisin. Veden kiertäessä normaalisti myös akvaarion vedenpinta pysyy aina samalla tasolla.

Ylivuotoputki

Ylivuotoputki sijaitsee korotetulla pohjaosuudella, ala-altaan yläpuolella. Kaksihaarainen rakenne pienentää tukkeutumisen vaaraa.

Ylivuotoputkisto pitää mitoittaa oikein

Ylivuotoputkien suhteen ei kannata nirsoilla: liian kapeaan putkeen voi syntyä lappo, jolloin äänihaitat saattavat olla melkoisia, vesivahingon vaarasta puhumattakaan. Myöskään yhden putken varaan ei kannata koko hommaa laskea. Jos se tukkeutuu, on koko ala-altaan tilavuus pumpattu hetkessä akvaarioon, joka luonnollisesti tulvii yli äyräidensä.

Ylivuotoputken päät

Ylivuotoputkiston päihin asennettiin laajennusosat, joiden sisälle on myöhemmin helppo kiinnittää muoviverkko estämään akvaarion asukkaiden päätymistä ala-altaaseen. (Kuvassa näkyvät vaakaputket ovat osa elävien kivien tukirakenteita.)

Ylivuodon halkaisija on 50 mm ja putki haarautuu puolesta välistä. Molempien haarojen yläpäässä on laajennusosana 50 – 63 mm muhvi, jonka sisään on helppo kietaista muovinen verkkosuikale estämään akvaarion asukkaiden sujahtaminen putken kautta ala-altaaseen. Ylivuodon läpivientinippaa varten akvaarion korotettuun pohjaosuuteen ala-altaan yläpuolelle porattiin reikä. Läpivienti tiivistettiin tasotiivisteellä ja silikonilla.

Uuden Lastensairaalan akvaarion pohjalle, mukaan lukien korotetulle osuudelle, tulee muutaman senttimetrin kerros korallihiekkaa. Korokkeen reunoille liimattiin PVC-levystä hitsattu noin 35 mm korkea kulmalista, joka katoaa aikanaan elävistä kivistä muodostuvan teemoituksen alle. Listan tarkoituksena on estää hiekkaa valumasta korokkeelta alemmalle pohjalle.

Elävät kivet ovat olennainen osa tunnelmaa

Taustan elementin lisäksi akvaarion lopullinen maisema rakentuu elävistä kivistä (ks. blogi 3). Kiviä ei kuitenkaan pinota tiiviiksi ja painaviksi keoiksi, vaan niitä varten tehtiin PVC-putkista tukitelineet. Näin rakentuvan kiviteemoituksen taakse jää kaloille suojaisaa oleskelutilaa ja vesi kiertää akvaariossa paremmin. Tiiviiden röykkiöiden sekaan kertyy helposti lietettä, joka aiheuttaa pitkässä juoksussa vedenlaadullisia ongelmia.

PVC-putkista rakennettu teline eläville kiville

Huolella valmisteltu tuenta helpottaa teemoitustyötä ahtaassa akvaariossa. Tämä teline kätkee lopulta taakseen kiertovesipumppujen imusiivilät.

Telineiden rakentaminen vaatii mielikuvitusta

Tavoitteena on, että kivien paino lepää pääosin telineillä ja alemmilla kivillä. Lisäksi tuentaa vahvistetaan vahvoilla nippusiteillä. Nippusidekiinitystä varten kiviin täytyy porata reikiä, mutta kivien huokoisen rakenteen takia se on onneksi suhteellisen helppoa. Telineet kannattaa tukea akvaarion takaseinään ja kiinnittää mahdollisuuksien mukaan myös vesirajan yläpuolelta akvaariorunkoon.

Kivitelineitä ja hiekkareunus

Suurin osa elävistä kivistä tehtävästä teemoituksesta sijoittuu akvaarion korotetun pohjaosuuden ympärille. Tässä telineet ovat pääosin valmiit. Myös hiekan valumista alemmalle pohjalle estävä hiekkareunus näkyy kuvassa.

Kivitelineiden pystyputket ovat halkaisijaltaan 40 mm ja vaakaputket 32 mm. Lisämuotoa saatiin taivuttamalla putkia kuumailmapuhaltimella. Rakenteita vahvistettiin lopuksi hitsaamalla putkien liitoskohdat yhteen PVC-hitsillä.

Eläviä kiviä kiinnitettäessä on tärkeää, että kivet eivät jää roikkumaan pelkkien nippusiteiden varaan. Nippusiteillä on taipumus haurastua pitkässä juoksussa, ja muutaman vuoden kuluttua sortuvat kivikasat ovat työläitä korjata akvaarion ollessa täynnä vettä ja koralleja.

Pumppujen putkistot piiloon

Kiertovesipumppujen imulinjastot siivilöineen katoavat näkyvistä, kun elävät kivet kiinnitetään tukitelineeseen. Siivilät on edelleen helppo irroittaa esimerkiksi puhdistusta varten.

Näkymä ylhäältä

Akvaarion korotettu pohjaosuus hiekkareunuksineen jää käytännössä täysin piiloon. Myöskään teemoittamattomia mustia takaseiniä ei juurikaan enää näy.

Valmis sisustus

Kivet on nyt kiinnitetty paikoilleen ja akvaarion sisustus on pääosin hiekkaa vaille valmis. Keraamisen taustan ja elävien kivien sävyero katoaa, kun akvaarioon tulee vesi ja biologinen toiminta käynnistyy.

Monen sadan kivikilon sovittelu ja kiinnittäminen yksitellen telineisiin vei aikaa päivätolkulla ja työskentely oli välillä ergonomisesti aika haastavaa. Nyt akvaarion sisustus on kuitenkin pääosin valmis, ja pääsemme vihdoin tekemään akvaarion koetäytön!

Palaamme näihin tunnelmiin seuraavassa blogissa.

Löydät meidät myös Facebookista: Lastensairaalan akvaario