Markus Dernjatin, Meribiologi

Koulutukseltani olen meri- ja ympäristöbiologi, sekä tutkimussukeltaja. Olen toiminut Helsingin SEA LIFE:n intendenttinä vuodesta 2001 lähtien, mutta aktiivinen vesiluonto- ja akvaarioharrastustaustani ulottuu huomattavasti kauemmas, 80-luvun alkuun. Kiinnostus merten maailmaan on aina ollut tärkeä osa elämääni, johon meribiologia ja sukeltaminen ovat tuoneet lisää ulottuvuuksia.

Maailman meriä on tullut kuljettua ristiin rastiin mm. sukellus- ja luontomatkanjohtajan roolissa, ja menneiden muutaman vuosikymmenen huolestuttava muutos vesiluonnon tilassa on omin silmin nähty ja koettu. Samoin akvaarioseuratoiminnan hiipuminen helpottuneen tiedonkulun ja sosiaalisen median aikakaudella. Myös akvaarioiden rooli on muuttunut ympäröivän maailman mukana. Niin opetuksellinen merkitys kuin eläin- ja luonnonsuojelulliset tavoitteet tulisi asettaa myös harrasteakvaariopuolella korkealle, nykypäivän yleisöakvaarioiden tavoin luontoa kunnioittaen. Ja näin usein toimitaankin.

Vaikka akvaariokiinnostukseni perusta on aina ollut enemmän biologinen kuin tekninen, olen nauttinut niistä sadoista akvaarioprojekteista – yksittäisistä altaista tai suuremmista kokonaisuuksista – joihin olen saanut osallistua joko suunnittelijana tai rakentajana, yleensä molempina. Akvaarioiden suunnittelu ja rakentaminen tuo eläintenhoitotyön rutiineihin myös mukavaa vaihtelua. Ja mikä parasta, aina oppii jotain uutta – nykyisin mm. tiedän, että vesi ei aina valu alaspäin.