– Julkaistu 25.10.2018

Tämä on viimeinen Lastensairaalan akvaarion rakentamisesta kertova blogi-kirjoitus, mutta akvaarion tulevia vaiheita voi seurata sosiaalisessa mediassa. Akvaario on nyt täytetty merivedellä ja Abyzz-kiertovesipumput on kytketty päälle. Akvaarion biologinen toiminta käynnistyy toden teolla, kun loput tekniset laitteet – stream-pumput, vaahdotin, jäähdytin, käänteisosmoosilaite, korvausvesiautomatiikka ja tietysti valaisimet – saadaan asennettua.

Koeponnistus

Koeponnistuksessa akvaario täytettiin makealla vedellä parin viikon ajaksi, jonka jälkeen se tyhjennettiin ja huudeltiin huolellisesti.

Stream-pumppujen sijoittelu mietittiin tarkoin

Akvaarion sisustamisen ja pääkiertovesipumppujen putkituksen jälkeen (blogi 5) ryhdyimme sijoittelemaan kolmea Tunze stream -kiertovesipumppua. Yksi pumpuista sujahti mukavasti ylivuotoputken ja akvaarion takaseinän väliin siten, että veden virtaussuunta on suoraan alaspäin, elävien kivien taakse. Näin sijoitettu pumppu vähentää sedimentin kertymistä kivirakennelman sekaan.

Toinen pumppu saatiin kiinnitettyä sen omalla magneetilla akvaarion lyhyemmän takaseinän teemoittamattomaan ylänurkkaan, sisarusparkin puoleisen ikkunan lähelle. Kolmannelle pumpulle oli tarpeen rakentaa PVC-levystä erillinen teline, koska magneettipidikettä ei voitu käyttää keraamisen taustan kohdalla.

Tässä blogisssa ei esitetä erillistä virtauskaaviota, koska pumppujen suuntaus ja säädöt kannattaa tehdä vasta kun akvaariossa on kaloja ja koralleja. Oleellista on virtauksen helppo suunnattavuus ja se, että osa virtauksesta on ohjattu myös teemoituksen taakse.

Stream-pumpun magneettipidike

Tunzen stream-pumpun magneettipidike on kätevä erityisesti virtauksen helpon suunnattavuuden takia. Keraamisen taustapaneelin kohdalla magneettia ei kuitenkaan voitu käyttää, joten sille tehtiin erillinen akvaarion laitaan kiinnitettävä PVC-teline.

Hyväksi havaittu vaahdotin

Vaahdottimeksi valittiin positiivisten kokemusten siivittämänä Deltecin 3070s, joka sijoitettiin luonnollisesti akvaarion ala-altaaseen. 3070s ei kaipaa erillistä syöttöpumppua, koska reaktioputken sisällä olevat venturipumput imevät sekä veden että ilman vaahdottimeen. Ala-altaan vedenpintaa on kuitenkin tarkoitus pitää vaahdottimelle määriteltyä optimaalista tasoa ylempänä, joten vaahdottimen pohjalevyyn kiinnitettiin korotuspaloiksi 50 mm jatkosmuhvit. Vaahdottimen lopullinen korkeus suhteessa vedenpintaan oli helppo säätää muhveihin työnnetyillä irtonaisilla PVC-putken pätkillä.

Valkuaisainevaahdotin

Deltec 3070s -valkuaisainevaahdotin odottamassa asennusta akvaarion ala-altaaseen. Reaktorikammion pohjalla on kaksi pumppua, jotka toimivat sekä venturi- että vedenkierrätyspumppuina.

Vaahdottimen korotus

Ala-altaan vedenpinta on vaahdottimen toiminnan kannalta noin 15 cm liian korkealla, joten vaahdottimen alle asennettiin korotuspalat. Näppärät jalat syntyivät neljästä valkoisesta 50 mm PVC-muhvista, joiden sisään oli helppo sahata PVC-putkesta sopivan mittaisen pätkät. Jalkojen alapintaan tehtiin lopuksi silikoniletkusta iskunvaimentimet resonanssia vähentämään.

Vaahdotin toiminnassa

Vaahdotin kaksi vuorokautta käyttöönoton jälkeen. Deltec vaahdottaa lian pois, vaikka altaassa ei ole vielä edes elämää.

Lämpötilan hallinta

Teknisten laitteiden, erityisesti valaisinten, synnyttämä lämpö uhkaa riutta-akvaarioita kesähelteillä. Yli +30 °C asteen lämpötila on pitkään jatkuessaan turmiollinen varsinkin koralleille. Lastensairaalan akvaarion veden lämpötila halutaan pitää välillä +25 – 27 °C, ja ehdoton enimmäislämpötila on +29 °C.

Mahdolliset lämpöriskit huomioitiin jo akvaarion suunnitteluvaiheessa. Huoltotila on jäähdytetty tehokkaalla ilmanvaihdolla ja ilmastointilaitteella, ja lisäksi altaan yläpuolella on useita metrejä korkea tyhjä tila. Viereisen odotusaulan ulkoseinät ovat kuitenkin lasia, joten aurinko paistaa aamupäivisin suoraan akvaarioon. Epätodennäköistä, mutta mahdollista, lämmönnousua ennakoiden toisen nostopumpun letkuun on kytketty AquaMedic Titan 1500- jäähdytin, joka käynnistyy veden lämpötilan noustessa. Lisäksi odotusaulan ikkunaan on tarkoitus asentaa tummennuskalvo, joka vähentää erityisesti heijastuksia ja siten helpottaa akvaarion tarkkailua.

Titaanista kylmää

Aqua Medic -jäähdyttimien kennosto on titaniumia, joten ne soveltuvat myös merivesikäyttöön. Jäähdytin käynnistyy automaattisesti, jos veden lämpötila ylittää +28 °C.

Käänteisosmoosi, korvausvesi ja vaihtovesi

Helsingissä vesijohtovesi on hyvälaatuista, ja se soveltuu jopa sellaisenaan akvaariokäyttöön. Riutta-akvaariota varten raakavesi kannattaa kuitenkin jatkokäsitellä, koska vesijohtoveden epäpuhtaudet voivat kertyä akvaarioon ja aiheuttaa ongelmia. Yleisin puhdistamattoman vesijohtoveden ongelma lienee silikaatti, joka ruokkii akvaarion laseihin ilmestyvän piileväkalvon kasvua.

Käänteisosmoosi

Ajastetun magneettiventtiilin ohjaaman käänteisosmoosilaitteen kapasiteetti riittää hyvin akvaarion tarpeisiin. Vaihtoveden valmistumista ei tarvitse odotella päiväkausia.

Lastensairaalan vesijohtoveden lisäpuhdistus tapahtuu käänteisosmoosi- eli RO (reverse osmosis)-laitteen avulla. Prosessissa vesijohtovesi ajetaan ensin kahden sedimenttisuodattimen läpi, jotka poistavat vedestä mekaanisesti hienojakoisen aineksen. Esisuodatuksen jälkeen vesi kulkee absorptioon ja adsorbtioon perustuvan aktiivihiilisuodattimen läpi, ja kohtaa lopuksi tärkeimmän eli puoliläpäisevän kalvon (ns. osmoosivaihe). Tällä käsittelyllä raakavedestä poistuu jopa yli 95 % epäpuhtauksista.

Lastensairaalan RO-laitteen kapasiteetti on lähes 2000 litraa vuorokaudessa, joten uuden vedenvaihtoveden valmistumista ei tarvitse odotella päiväkausia. Laitteen toimintaa ohjaa vesijohtoon asennettu magneettiventtiili, joka aukeaa ajastetusti. Laite täyttää automaattisesti sekä vaihtovesitornin että korvausvesisäiliön (vesisäiliöt: ks blogi 3). Kun vaihtovesisäiliö on täynnä, se suolataan yhdellä 25 kg suolasäkillä.

Reef Crystals

Instant Oceanin Reef Crystals on lastensairaalan akvaarion suola. Käynnistysvaiheessa sitä kaadettiin akvaarioon lähes 200 kiloa, jotta syntyi valmista merivettä.

Akvaarioon asennettiin Aqua Medicin korvausvesiautomatiikka. Veden haihtuminen akvaariosta (arviolta 10 – 20 litraa/vrk) laskee pinnan tasoa ala-altaassa, johon sijoitettu vedenkorkeusanturi ilmoittaa korvausvesisäiliön Eheim-pumpulle vedentarpeesta. Korvausvesisäiliön pohjalla on toinen anturi, jonka tehtävänä on suojata pumppua, mikäli korvausvesisäiliö tyhjenee liikaa. Automatiikan avulla akvaarion suolapitoisuus pysyy vakaana ja toisaalta ala-altaan tekniset laitteet toimivat odotetusti, kun veden korkeus ei vaihtele.

Korvausvesiautomatiikan koho reagoi haihtumisesta aiheutuvaan vedenpinnan tason laskuun ala-altaassa.

Veden haihtuminen näkyy ala-altaan vedenpinnan laskuna. Korvausvesiautomatiikan anturi ohjaa pumppua annostamaan tarvittavan määrän makeaa vettä tilalle.

Valaistus on yhdistelmä uutta ja vanhaa, luotettavaa tekniikkaa

Aina luotettavaa yhdistelmää, eli T5-loisteputkia ja 400W monimetallivalaisimia, täydentää tällä kertaa kaksi tehokasta ProVolitans LeS-valaisinta. Perusvaatimustaso valaisimia valittaessa oli ”industrial” ja vesitiivis, mikä sulki pois useimmat harrastekäyttöön suunnatut valaisimet.

Lastensairaalan akvaarion valaistuksessa ei haeta harrastepuolelta tuttua sinistä yleisfiilistä eli polttimoiden korkeita Kelvin-arvoja, vaan luonnollista, koralliriutalla noin 2 – 5 metrin syvyydessä vallitsevaa tunnelmaa, joka tuo hyvän värintoistokykynsä myötä esiin myös kalojen värityksen mahdollisimman luonnollisella tavalla. Kalat ovat joka tapauksessa akvaariosta nauttivan kohderyhmän, eli lasten, mielestä se mielenkiintoisin asia. Aurinkoinen yleistunnelma sopii myös aulatilaan erinomaisen hyvin.

Loisteputkivalaisimet odottamassa ripustusta

Giesemann roiskesuojatut Razor T5 -rungot on valmistettu alumiinista.

Loisteputkirungot ovat alumiiniset, roiskesuojatut, heijastimilla varustetut ja tyyppiä Giesemann
Razor T5 2x39W (2 kpl) ja 2x80W (4 kpl). Loisteputkiksi valittiin yhdistelmä sinivaloputkia (Osram 67 tai Giesemann Super actinic) ja violetinsävyisiä putkia (Giesemann Super purple). Yhteisvalotehoa T5-valaistuksella on noin 800W ja se on omiaan luomaan akvaarioon mukavan merellisen taustasinnerryksen, sekä tyydyttämään korallien biologista valontarvetta.

Toimiva ratkaisu

Pro Volitans Ocelot on varustettu omalla tuulettimella, mutta tarvittaessa koko valaisin on pestävissä letkulla.

Auringonpaistetta koralliriutalle tarjoillaan LeS- ja HQI-valaisinten avulla. Jälkimmäisiä ovat kaksi
Gewiss 400W E40-kierrekantaista monimetallivalaisinrunkoa varustettuna mainioilla Giesemann Megachrome Coral -polttimoilla (värilämpötila 14 500 K). ProVolitansin LeS-valaisimet ovat mallia Ocelot, teholtaan 120W ja värilämpötilaltaan 6 500 K. Käytämme tässä akvaariossa LeS-valaisimia ensimmäistä kertaa, joten kokemuksia niiden käytöstä kertyy vasta tulevaisuudessa. Ensivaikutelma on kuitenkin lupaavampi kuin useimmilla vastaavantyyppisillä led-valaisimilla.

Noin kahden metrin korkeuteen akvaarion yläpuolelle asennettiin ruostumattomasta teräksestä valmistetut tukikiskot, joista valaisimet ripustettiin ketjuilla lähemmäs veden pintaa. Valaisimia voidaan suuntailla ja siirrellä kiskojen varassa, ja tarvittaessa niiden korkeutta on helppo säätää. Valaisinten lopullinen asemointi tehdään kuitenkin vasta kun akvaariossa on koralleja ja muita valoa vaativia eliöitä.

Valaisimia ohjaa kolme Theben-ajastinta. Sinivalot palavat 12 – 14 tuntia/vrk, monimetalli- ja Les-valot puolestaan muutaman tunnin vähemmän.

Turhaa tekniikkaa vältellen

Tässä vaiheessa akvaarioon ei asenneta kalkkireaktoria tai muuta korallien kasvusta mahdollisesti aiheutuvaa meriveden mikro- tai makroelementtien puutetta kompensoivaa teknistä ratkaisua. Syitä on useita, joista tärkeimmät ovat vedenvaihtojen helppous ja halu minimoida teknisten laitteiden määrä. Kun sekä vaihtoveden että suolan laatu on kohdillaan, ovat säännölliset ja runsaat vedenvaihdot lähes poikkeuksetta paras ja kokonaisvaltaisin keino vedenlaadun ylläpitoon.

Suolansekoitusallas ylhäältä kuvattuna. Jakotukki mahdollistaa helpon vedenvaihdon.

Suolasekoitustornin jakotukki mahdollistaa suolan sekoittamisen ja valmiin veden pumppaamisen akvaarioon helposti.

Vaihtovesisäiliön mitoitus ja koko systeemin putkitus on suunniteltu viikoittaista noin 15 % vedenvaihtoa ennakoiden. RO-laite täyttää automaattisesti vesitornin, joka suolataan yhdellä 25 kilon suolasäkillä, jonka jälkeen vedenvaihto tapahtuu helposti venttiiliä kääntämällä. Vaihtovesi pumpataan akvaarioon, joka ylivuotaa ala-altaan kautta viemäriin. Tällä tavalla vedestä vaihtuu kuukaudessa noin puolet. Kalsium-, nitraatti- ja fosfaattipitoisuudet pysyvät pääosin hyvällä tasolla, muista suureista puhumattakaan.

Osana ravinnekontrollia akvaarion pohjasoraa lapotaan säännöllisesti ja sedimenttisuodatin otetaan käyttöön tarvittaessa. Normioperaationa vettä sekoitetaan pari kertaa viikossa erillisellä ”männällä”, jotta sedimentit saadaan liikkeelle kohti vaahdotinta tai korallien suita. Aktiivisella sekoittelulla on positiivinen vaikutus vedenlaatuun ja korallien kasvunopeuteen.

Turbulenssitikku

Paraskaan vedenkiertosysteemi ei pärjää luonnon omille voimille. Vedensekoitin mallia ”turbulenssitikku” onkin erinomainen lisävaruste sedimenttien häätöön. Säännöllisellä vatkauksella sedimentit pysyvät liikkeessä, ja ne on helppo vangita vaikka mekaanisella suodatuksella. Osa päätyy korallien suihin, osa ylivuodon kautta vaahdottimeen.

Lopussa kiitos seisoo

Lastensairaalan akvaario on nyt teknisesti valmis. Pitkä ja rauhallisesti edennyt projekti sai mukavan jatkon, kun akvaarion sisäänajoon jäi vielä kuukausitolkulla aikaa ennen sairaalan avajaisia. Akvaarion ekologinen kokonaisuus rakentuu nyt hitaasti ja lienee parhaimmillaan parin vuoden kuluttua, kun korallit ovat saaneet kasvaa rauhassa. Teknisesti hyvin toteutetut puitteet ovat loppupeleissä vain kokonaisuuden puolikas – lopulta hyvä ja säännöllinen hoito ratkaisee, miltä akvaario näyttää.

Toivottavasti tästä blogista löytyy apua ja inspiraatiota suurta akvaariota suunnittelevalle harrastajalle.

Pul pul, palataan taas uusien projektien merkeissä!

Asukkeja odotellessa

Lastensairaalan akvaario jää nyt odottamaan ensimmäisiä asukkejaan.

PS
Kerromme jatkossa akvaarion vaiheista sosiaalisessa mediassa, Facebookin Lastensairaalan akvaario -sivulla.