– Julkaistu 10.9.2017

Ajatus Uuden lastensairaalan akvaariosta syntyi syksyllä 2013, joten ideaa on ehditty työstämään arkkitehtien, rakenne-, LVIS- ja akvaariosuunnittelijoiden työpöydillä perusteellisesti. Projektin loppuaikataulu on tiiviimpi, koska kaiken pitää olla valmista kesällä 2018, Uuden lastensairaalan avautuessa pienille potilaille. Akvaariolle osoitettu tila sairaalarakennuksen aulassa on nyt sillä mallilla, että jalustan muuraus voidaan aloittaa. Tässä blogissa seurataan akvaarion vaiheita suunnittelusta rakentamiseen, altaan biologiseen kypsymiseen, kalojen saapumiseen ja lopulta avajaisiin. Katsotaanpa kuitenkin ensin hieman projektin alkuvaiheita.

Liikkeelle vaatimattomasti

Tapasin sairaalarakennuksen suunnittelusta vastaavan Arkkitehtitoimisto Sarcin Antti-Matti Siikalan (Arkkitehti, SAFA) keväällä 2014. Olin itse lähestynyt jo hieman aikaisemmin Lastensairaalan tukisäätiötä ja ilmaissut toiveeni lahjoittaa akvaario suunnitteilla olevan sairaalan tiloihin – ajatus oli hyvä, mutta lahjoitus ei valitettavasti ollut mahdollinen. Mielessäni olin pyöritellyt ajatusta ”pienehköstä” makeavesiakvaariosta, kenties kuitenkin hieman tavanomaista kotiallasta suuremmasta, rakkaudella teemoitetusta tyylikkäästä valopilkusta jossain odotushuoneen hämärässä nurkassa. Tapaamisen aikana suunnitelmat ja mittakaavat saivat uuden suunnan. Tämä tarina ei siis kerro lahjoitusakvaariosta.

Suuren maailman tyyliin: The Royal Children’s Hospital, Melbourne

Ensimmäisessä palaverissa Sarcin toimistolla selveni, että en ollut lainkaan yksin akvaarioajatuksen kanssa, ja että liityin seuraan sopivalla hetkellä. Sairaalan suunnittelijat olivat tutustuneet muun muassa Melbournen lastensairaalan ruhtinaallisiin tiloihin, joissa sijaitsee lisäksi valtava, kahden kerroksen korkuinen sylinteriakvaario. Melbournen lastensairaalan henkeä onkin mielestäni vangittu Uuden lastensairaan suunnitelmaan, ainakin julkisivujen värimaailmaan ja tietysti myös akvaarioon. Mittakaava meillä on toki olosuhteisiin suhteutettu, ja akvaariolle huoltotiloineen on varattu hieman maltillisemmin ”vain” noin kahdeksan neliömetrin tila.

Holiday Club Saimaa aquarium. Holiday Club Saimaan akvaario.

Holiday Club Saimaan akvaario

Allergia- ja pölyhaitoista johtuen eläimet sopivat huonosti julkisiin tiloihin, poikkeuksena akvaariot. Akvaarioita näkeekin usein ravintoloissa, virastorakennusten auloissa ja taukotiloissa sekä sairaaloiden odotushuoneissa.

Granimed

Lääkäriaseman odotushuoneen pieni akvaario on lasten suosikki!

Eläinten ehdoilla

Hieman myöhemmin syksyllä 2014 sain hoitaakseni itse akvaarion teknisten yksityiskohtien suunnittelun ja projektin eteenpäin viemisen – homma muuttui siten ajatuksesta totiseksi työksi. Heti alkuun sovimme, että vaikka akvaario on suunniteltu sairaalan pieniä potilaita ilostuttamaan, se toteutetaan alusta loppuun sen tulevien asukkaiden eli kalojen ja korallien ehdoilla:

  • Tilaa tulee olla riittävästi, joten kalat eivät voi olla liian suuria.
  • Kaikkien materiaalien tulee olla turvallisia vesieläimille ja vedenlaatua ylläpitävän tekniikan luotettavaa.
  • Mitään uhanalaisia eläimiä akvaarioon ei tule, ja kaikkien korallien pitää olla akvaariossa viljeltyjä.

Ja lopputuloksena syntyy varmasti Suomen vaikuttavin julkisen tilan akvaario. Kunhan sen tulevat koralliasukkaat aikanaan kasvavat täyteen mittaansa.

Holiday Club Saimaa aquarium. Holiday Club Saimaan akvaario.

Akvaarion ei tarvitse olla ahdettu täyteen liian suuria kaloja ollakseen näyttävä ja mielenkiintoinen.

HolidayClub Saimaan akvaario on tasapainoinen ja hyvin hoidettu kokonaisuus kaloja, koralleja, äyriäisiä ja muita mielenkiintoisia eliöitä. Myös tämä akvaario on lasten suosikki.

Vaikutteita SEA LIFE:n riutta-akvaariosta

Hieman vastaavan tyyppinen riutta-akvaario, jota olen ollut rakentamassa ja hoitamassa alkumetreiltä asti, on Helsingin SEA LIFE:n suuri kivikoralliallas. Vaikka tämän akvaarion muoto ja teema eroaa hieman Lastensairaalan tulevasta akvaariosta, halusin laittaa tähän blogiin muutaman kuvan fiilistä luomaan. Kaikki Sea Life:n korallit ovat talossa kasvatettuja – niiden pienenpienet alut on aikoinaan saatu ympäri Eurooppaa yleisöakvaarioista ja aktiivisilta harrastajilta.

Näihin tunnelmiin! Seuraavassa kirjoituksessa lähdemme katsomaan tarkemmin itse akvaarion kokoa, muotoa ja tekniikkaa, sekä jalustan ja huoltotilan rakennusvaiheita.

SEA LIFE Helsinki coral tank. SEA LIFE Helsingin koralliallas.

SEA LIFEn koralliallas

SEA LIFEn koralliallas on hyvä esimerkki, miten vaativat kivikorallit saadaan kasvamaan kun tekniikka ja hoito on hyvin toteutettu. Akvaarion vanhimmat kalat ja korallit ovat reilusti yli 20-vuotiaita.